poniedziałek, 30 marca 2015

Babeczki czekoladowe z kremem mascarpone

Dzisiaj pokażę Wam czekoladowe babeczki z kremem mascarpone, które niedawno zrobiłam z małą pomocą mojej mamy :) Przepis jest bardzo prosty i szybki. Jeśli ktoś jest początkujący, to powinien poradzić sobie z tak prostym deserem.


Składniki na około 12 babeczek:
  • 110 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietany kremówki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.
Formę na babeczki wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. 
KREM MASCARPONE: śmietana kremówka 30%, barwnik spożywczy, cukier puder, serek mascarpone. Wszystkie te składniki zmieszać mikserem. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyć krem na babeczki i włożyć do lodówki. Dla ozdoby dodałam wiśnię kandyzowaną, którą można kupić w większości sklepów.

Smacznego!    
Iga







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz